Czym jest Kombucha?
Kombucha, gazowany słodko-kwaśny napój sporządzany na bazie herbaty, od lat cieszy się uznaniem jako napój, który może wspierać zdrowie. Wielu entuzjastów twierdzi, że ma on pozytywny wpływ na zdrowie. Wymienia się dolegliwości, począwszy od wypadania włosów, a skończywszy na wspomaganiu walki z rakiem czy AIDS. Mimo że naukowe dowody na poparcie tych twierdzeń są ograniczone, uważa się że Kombucha przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Historia Kombuchy sięga prawie 2000 lat. Po raz pierwszy została przyrządzona w Chinach, a następnie trafiła do Japonii i Rosji. Popularność napoju w Europie wzrosła na początku XX wieku. Obecnie jego sprzedaż na świecie dynamicznie rośnie, głównie z uwagi na postrzeganie go jako napoju zdrowotnego i energetycznego.
Składniki Kombuchy
Kombucha to mieszanka drożdży, cukru i czarnej herbaty. Przez okres tygodnia lub dłużej poddaje się ją procesowi fermentacji. To właśnie w trakcie tego procesu w napoju tworzą się bakterie, kwasy i niewielkie ilości alkoholu. Na powierzchni Kombuchy rozwija się warstwa znana jako SCOBY (symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży).
Fermentacja, która zachodzi w przypadku Kombuchy, przypomina procesy stosowane przy kiszeniu kapusty lub kimchi albo przekształcaniu mleka w jogurt. Jest to proces biologiczny, w którym drożdże i bakterie przekształcają cukier zawarty w herbacie w różne związki, w tym kwasy organiczne. Nadają one napojowi charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne.
Proces fermentacji nadaje Kombuchy wyjątkowy smak. Przyczynia się także do powstania różnorodnych składników, które mogą być korzystne dla zdrowia. Bakterie kwasu mlekowego obecne w napoju mogą działać jako probiotyki, wspierając zdrowie układu pokarmowego. Jednocześnie kwasy organiczne mają korzystny wpływ na proces trawienia i oczyszczanie organizmu.
Korzyści zdrowotne Kombuchy
Zwolennicy Kombuchy podkreślają jej potencjalne korzyści dla zdrowia. Wśród najistotniejszych wymienia się, takie jak:
- poprawa trawienia,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- dodawanie energii,
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- poprawa nastroju.
Fermentowane produkty, w tym Kombucha, uznaje się za korzystne dla mikrobiomu i zdrowia jelit. Mają one pozytywny wpływ na różne dolegliwości, w tym biegunkę i zespół jelita drażliwego oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Warto jednak pamiętać o ryzyku związanym z przygotowaniem Kombuchy. W przypadku niewłaściwej higieny podczas procesu fermentacji, mogą się w niej rozwijać szkodliwe bakterie lub pleśń. Mimo, że większość wypadków związanych z Kombuchą dotyczyła przypadków sporadycznych, ważne jest zachowanie ostrożności i przestrzeganie zasad higieny przy jej przygotowywaniu, szczególnie w domu.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.